Djur- & natur

Fågelliv

I Sverige räknar man att det häckar 255 arter. Jag har under de fem år jag varit på Haverdals golfklubb sett en dryg tredjedel av dessa arter på golfbanan!

Möjligheten att se fler arter än så är stor. För att kunna se alla dessa fågelarter krävs mycket tid och i vissa fall kikare. Alla har inte kikare men alla medlemmar tillbringar mer eller mindre tid på golfbanan.

Med kunskaper i var, när och hur fåglarna uppträder ökar naturligtvis chanserna att se alla dessa olika fågelarter då ni vistas på golfbanan. Tanken med min inventering är att upplysa alla medlemmar och gäster om vilka fåglar det finns möjlighet att se på Haverdals golfbana. Förhoppningsvis bidrar det till ytterligare en upplevelse när ni spelar golf.

Se inventeringen i nedan dokument, Haverdals golfbana ur fågelperspektiv.

/Peter Franzén

Fauna- & flora

Vi andra hålets tee hittar vi Jättebalsamin, som är mer än meterhög.

Detta är en långväga invandrare från Himalayas berg. När den sätter frukt sprätter den iväg fröet om man stöter till växten. Finns över hela banan.

En sammanställning över växtlivet här på Haverdals GK, se nedan dokument, Fauna & flora på golfbanan.

/Per Wahlén