Haverdals GK är en av pilotklubbarna för SGF's projekt - Vision 50/50!

Åtta pilotklubbar har valts ut - Haverdals GK är en av dem och ska under minst ett par års tid ingå i en grupp som ska följas på närmare håll. – De utvalda klubbarna ställer upp med bra team och jag tycker att spridningen blev bra både ur ett geografiskt perspektiv, men också storleksmässigt. Det är viktigt med bredd och att försöka spegla så stor del av Golfsverige som möjligt, säger Annica Lundström, projektledare för Vision 50/50.

Vad är Vision 50/50?

Svenska Golfförbundet vill skapa en mer jämställd idrott eftersom det leder till fler aktiva golfare på alla nivåer och som i sin tur bidrar till en starkare och stabilare ekonomi för golfklubbarna. Till att börja med kommer Vision 50/50 ta sikte på ojämlikheter mellan män och kvinnor samt flickor och pojkars förutsättningar att utöva spelet och ideellt och professionellt ledarskap.

Att förändras är jobbigt. Det kan göra ont och det tar tid. Vision 50/50 är inget projekt, det är en långsiktig process som ska resultera i nya attityder och förhållningssätt. Det kräver mångas engagemang och vilja, men det är en nödvändig resa som nu börjar i klubbar, organisationer och förbund.

Projektledare, SGF: Annica Lundström
Projektledare, Haverdals GK: Linda Nevrén, Klubbchef/VD

Koch inspirerade i Haverdal, artikel och foto från Hallandsposten 20160615

Haverdals GK vill locka fler tjejer till golfen. Klubben är med i svenska golfförbundets projekt Vision 50/50 med samma mål och hade i helgen inspirationsdag med tidigare proffsgolfaren och Solheim Cup-vinnaren Carin Koch.
– I dag är det väldigt gubbigt i många klubbar. Det är svårt för kvinnor att hitta sin plats i golfen. Det är därför viktigt att få in fler kvinnor till klubbarna, säger Carin Koch, som är ambassadör för Vision 50/50.

I helgen bjöd Haverdals GK in till inspirationsdag med ex-proffsgolfaren Carin Koch på klubbens anläggning. Det lockade ett femtiotal människor i alla åldrar som fick både slagtips ute på rangen och massvis med historier berättade för sig från Carin Kochs framgångsrika karriär under en förläsning i klubbhuset. Det bjöds på allvar och humor.

Inspirationsdagen var en del i projektet Vision 50/50 som drivs av svenska golfförbundet i syfte att få in fler kvinnor i golfen som olika typer av ledare eller spelare.
– Det här var vårt första, stora event. Vi vill öka antalet kvinnor i klubben och ville därför vara med i projektet, då vi tror att det har en stor rekryteringspotential för kvinnor till golf, säger Haverdals GK:s klubbchef Linda Nevrén.

Golfförbundet sjösatte projektet 2015 och tog ut åtta pilotklubbar, däribland Haverdals GK, för att testa projektet runt om i landet fram till årsskiftet. Tanken är därefter att fler klubbar ska fortsätta arbetet för att nå resultat 2020. Förbundet vill då se ett mer jämställt svenskt golflandskap.
– Det tar tid, men jag tycker redan att vi nått framsteg i klubben. Vi har två nya kvinnor i styrelsen, samtidigt som vi har ökat antalet medlemmar i klubben. Vi har dessutom haft ett par erfarenhetsutbyten med övriga pilotklubbar, vilket varit väldigt positivt, säger Linda Nevrén.

Koch är ambassadör för projektet och brinner framför allt för att få ut hela familjer på golfbanan. Det innebär att även kvinnorna i familjen behöver hänga på tåget. Hon åker därför runt och inspirerar golfintresserade för att vädra projektets tankar och locka fler tjejer till idrotten.
– Jag vill visa vad man kan få vara med om. Det är viktigt att drömma och tro på framgång, men framför allt att ha roligt, säger Carin Koch och fortsätter:
– Det är även viktigt med sociala aktiviteter runt omkring golfen för att behålla tjejerna i idrotten. Det gäller att göra det roligt på alla plan.

Haverdal kommer att fortsätta arbetet och öppnar redan nu för liknande event framöver.
– Vi får göra en utvärdering kring hur det här eventet faller ut, men som det ser ut nu lär vi ha fler event framöver. Det känns väldigt positivt, säger Linda Nevrén.